Sunday at the café

Posted on Sun, 9 Dec 2018 by KiM

It is Sunday and you’re hungry, thirsty and have some work to do. If you’re in downtown Montréal you can head to on Rue Mayor and enjoy what looks like some really incredible foods, drinks and bring your laptop because they have a workspace area so you can be productive too! I love the casual, earthy vibe of this place, designed by .

Photos: mostly by David Dworkind

More from Ricardo de la Torre

Posted on Fri, 7 Dec 2018 by KiM

Since I am crushing on the work of Madrid-based designer I thought I would share a random assortment of other projects of his, including some commercial spaces. That space above though – WOW! I’m also mesmerized by the last 2 spaces (from the VIP area of Summa, the Contemporary Art Fair of Madrid).

An eclectic modern home in Madrid

Posted on Fri, 7 Dec 2018 by KiM

Sharing another simple, white space in Madrid because simple can be so good. This 250 m² home is in the Salamanca neighbourhood and was designed by . It has a cool, eclectic vibe with some mid-century and rustic elements that make it homey. I’m really digging all of the lighting here.

A renovated 60’s apartment in São Paulo

Posted on Wed, 5 Dec 2018 by KiM

This 110 m² apartment in São Paulo, Brazil was built in the 60’s and needed a revived, modern life. opened up the living room by removing the kitchen, service entrance and a bedroom, and it now includes a library, media area and is open to the dining room and new kitchen. Tons of new storage has been added, and some exposed brick and peeling walls remind the owners of its history. I REALLY love how they separated the kitchen space by carrying the tile all the way around.  the tall

This house designed by Pascali Semerdjian Architects is pretty sweet too!

blows my mind once again with this latest project of hers. This historic apartment was beautifully redecorated in the early twentieth century, by the family of the current owners. Our mission was to keep the spirit of this renovation, while restoring modernity, style and a new start to this place rich in emotions.

The main problem of this project was to put the kitchen back in the heart of the living space. This one was, as often, located near the service staircase, far from the living room. After studying various layout options, she naturally found her place in the old dining room, bathed in light. This room was loaded with very impressive decorative elements, such as this wooden fireplace. We wanted to preserve it, while highlighting it, and integrating it into a modern and functional kitchen. The blue becomes a founding element of the project, which continues through the spaces, as a common thread. The kitchen was designed by Agence Véronique Cotrel, in collaboration with Boffi. The glazed storage and chandelier have been preserved and restored. 

The kitchen has been largely open to the living room in which a dining area has been integrated. We designed a custom library, flanked by two vintage mirrors. The wall paneling has been preserved or redone when necessary. This work has made the space completely homogeneous, and visually connected with the entire project. Blue comes here in a softer way, on the wall paneling.

The bathroom is still a beautiful example of a gap between the history of the place and its current interpretation. The sink has been preserved and restored. It hosts an original faucet that has been adapted. The floor is made of herringbone tiles, in line with Haussmannian parquet floors.

See more of Véronique’s projects here